Ranskalainen sitruunatorttu

Ranskalainen sitruunatorttu

Valmistusaineet

Pâte sucrée -piirakkapohja:

  • 125 g voita (suolatonta, huoneenlämpöistä, kuutioituna)

  • 95 g tomusokeria

  • ½ tl vaniljauutetta

  • 40 g mantelijauhetta

  • 1 iso kananmuna

  • 233 g vehnäjauhoja

  • ½ tl suolaa

Sitruunatäyte:

  • 250 ml sitruunamehua (n. 6–7 sitruunasta)

  • 2 sitruunan raastettu kuori (käytä luomusitruunoita)

  • 150 g sokeria

  • ¼ tl suolaa

  • 170 g voita (suolatonta, kuutioituna)

  • 4 isoa kananmunaa + 4 isoa keltuaista

Koristele pensasmustikoilla ja sitruunasiivuilla

Valmistusohje

Valmista piirakkapohja (pâte sucrée):

  1. Sekoita voi ja tomusokeri tasaiseksi.

  2. Lisää vaniljauute, mantelijauhe ja kananmuna – sekoita hyvin.

  3. Lisää jauhot ja suola. Sekoita kunnes taikina muodostaa pallon.

  4. Kääri taikina kelmuun ja jäähdytä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

2. Kauli ja paista pohja:

  1. Lämmitä uuni 180 °C.

  2. Kauli taikina leivinpaperien välissä n. 30 cm ympyräksi.

  3. Nosta taikina 23 cm piirakkavuokaan, tasoita reunat ja pistele pohja haarukalla.

  4. Jäähdytä uudelleen 30 min.

  5. Peitä folio- tai leivinpaperilla ja lisää painoksi kuivia papuja tms.

  6. Paista esilämmitetyssä uunissa n. 18–20 minuuttia. Poista painot ja paista vielä 5–7 minuuttia kullanruskeaksi.

3. Valmista täyte:

  1. Vatkaa sitruunamehu, kuori, sokeri, suola, kananmunat ja keltuaiset kulhossa.

  2. Kaada seos kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee.

  3. Lisää voi vähitellen ja sekoita tasaiseksi, kunnes täyte on kiiltävä ja paksu.

4. Kokoa torttu:

  1. Kaada täyte paistetun pohjan päälle.

  2. Paista vielä uunissa 180 °C:ssa noin 5 minuuttia, kunnes täyte hieman jähmettyy.

  3. Jäähdytä kokonaan ja säilytä jääkaapissa vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua.