Ranskalainen sitruunatorttu

Valmistusaineet
Pâte sucrée -piirakkapohja:
-
125 g voita (suolatonta, huoneenlämpöistä, kuutioituna)
-
95 g tomusokeria
-
½ tl vaniljauutetta
-
40 g mantelijauhetta
-
1 iso kananmuna
-
233 g vehnäjauhoja
-
½ tl suolaa
Sitruunatäyte:
-
250 ml sitruunamehua (n. 6–7 sitruunasta)
-
2 sitruunan raastettu kuori (käytä luomusitruunoita)
-
150 g sokeria
-
¼ tl suolaa
-
170 g voita (suolatonta, kuutioituna)
-
4 isoa kananmunaa + 4 isoa keltuaista
Koristele pensasmustikoilla ja sitruunasiivuilla
Valmistusohje
Valmista piirakkapohja (pâte sucrée):
-
Sekoita voi ja tomusokeri tasaiseksi.
-
Lisää vaniljauute, mantelijauhe ja kananmuna – sekoita hyvin.
-
Lisää jauhot ja suola. Sekoita kunnes taikina muodostaa pallon.
-
Kääri taikina kelmuun ja jäähdytä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.
2. Kauli ja paista pohja:
-
Lämmitä uuni 180 °C.
-
Kauli taikina leivinpaperien välissä n. 30 cm ympyräksi.
-
Nosta taikina 23 cm piirakkavuokaan, tasoita reunat ja pistele pohja haarukalla.
-
Jäähdytä uudelleen 30 min.
-
Peitä folio- tai leivinpaperilla ja lisää painoksi kuivia papuja tms.
-
Paista esilämmitetyssä uunissa n. 18–20 minuuttia. Poista painot ja paista vielä 5–7 minuuttia kullanruskeaksi.
3. Valmista täyte:
-
Vatkaa sitruunamehu, kuori, sokeri, suola, kananmunat ja keltuaiset kulhossa.
-
Kaada seos kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee.
-
Lisää voi vähitellen ja sekoita tasaiseksi, kunnes täyte on kiiltävä ja paksu.
4. Kokoa torttu:
-
Kaada täyte paistetun pohjan päälle.
-
Paista vielä uunissa 180 °C:ssa noin 5 minuuttia, kunnes täyte hieman jähmettyy.
-
Jäähdytä kokonaan ja säilytä jääkaapissa vähintään 2 tuntia ennen tarjoilua.