Banaaninkypsytys on taitolaji

Nykyään Suomen suurimpiin banaaninkypsyttäjiin kuuluva Satotukku aloitti toimintansa omassa banaaninkypsyttämössään alan ensimmäisinä 1970-luvulla. Tänä päivänä banaani on suomalaisten eniten ostama hedelmä. 

Suurin osa Satotukun banaaneista tulee Panamasta, Costa Ricasta tai Ecuadorista Vantaan varastolle. Matka kestää noin 4 - 5 viikkoa. Tarkan laaduntarkastuksen jälkeen banaanit kypsytetään banaanihuoneissa noin 6-7 päivää. Kypsytyksessä banaani muuttuu keltaiseksi ja myyntikelpoiseksi luonnollisen etyleenikaasun, kosteuden ja lämpötilan avulla.

Satotukussa on tällä hetkellä 13 automatisoitua banaanihuonetta, joihin mahtuu yli 20000 banaanilaatikkoa. Banaanihuoneissa käytetään uutta energiaa säästävää jäähdytystekniikkaa, jossa ulkoa tuleva kylmä ilma käytetään tarkasti hyödyksi. 

Näin banaani kypsyy

Banaanin kypsyysasteet

Väriskaala 2. Banaani tulee Satotukkuun täysin vihreänä. Kypsytysprosessi alkaa.

Väriskaala 3. Banaanista 75 % on vihreää ja 25 % keltaista. Kypsytys oikeassa lämpötilassa ja kosteudessa 6-7 vrk.

Väriskaala 4. Banaanista 25 % on vihreää ja 75 % keltaista. Valmis kuljetettavaksi kauppaan.

Väriskaala 5. Banaanit ovat keltaisia, mutta päät ovat vihreitä. Paras kypsyysaste kuluttajamyyntiin.

Väriskaala 6. Banaani on keltainen ja syöntikypsä. Banaani säilyy parhaiten +13°C. 

Banaani on maailman tunnetuin hedelmä.

Banaanin viljely on keskittynyt tropiikin alaviin osiin, sillä se vaatii 2000-2500 mm vuotuisen sademäärän. Maanalaisesta juurakosta syntyvä banaanin verso kehittää muutamassa kuukaudessa korjuukypsän hedelmistön. Kun banaanikasvit katkaistaan säännöllisesti maan tasalle, voi sama viljelmä tuottaa satoa jopa kymmeniä vuosia.

Tilaa sinäkin Satotukun uutiskirje!

Hyvä kauppias ja hevi-ammattilainen,
tilaa uutiskirjeemme oman myyjäsi kautta. Uutiskirjeessä saat ajankohtaista tietoa hevi-tuotteista, hevi-tuottajista, luomutuotteista, satokausista, tuottajamaiden sääolosuhteista, resepteistä ja tutustut henkilökuntaamme.

Banaanimestari sen tietää

'Banaaninkypsytys on melko automatisoitua, jossa oikea ohjelma kypsyttää banaanin myyntikuntoon. Kypsytystä seurataan kuitenkin tarkasti, sillä banaanit eivät aina käyttäydy odotetusti. Kypsymiseen vaikuttavat mm. alkuperämaa, banaanin ikä, pakkaus, kuljetusmatka ja tulolämpö. Banaani kypsyy keskimäärin kuudessa päivässä. Tärkeimmät tekijät ovat lämpö, kosteus ja luonnollinen etyleenikaasu, joka kypsyttää banaanin tasaisesti. Banaanien kypsyttäminen on pitkän ajan suunnittelun tulos. Raakabanaania ostettaessa täytyy ottaa hyvin huomioon banaanin viikkoja kestävä kuljetusmatka.

Banaani on hyvin tärkeä tuote niin kaupoille kuin Satotukullekin ja kypsytysprosessiin on panostettu paljon. Meiltä saa monia eri brändien banaaneita. Olemme myös ylpeitä omasta Reilun Kaupan Fair Nando -luomubanaanistamme!'

Petri Kivi, banaanimestari, Satotukku

Lue lisää banaaneista