Omena

Omenoissa on kaupallisia päälajikkeita noin 100 kpl. Omenalajikkeita taas on tuhansia ja päälajikkeilla saattaa olla monia risteytyksiä ja muunnoksia. Satotukun omenavalikoima on laaja ja niitä saa myös luomuna. Satotukulla on kymmenien vuosien kokemus omenien maahantuonnista sekä hyvä tuntemus kotimaisesta omenatuotannosta. Royal Gala, Golden Delicious, Jonagold ja Granny Smith ovat myynnissä ympäri vuoden. Satokausista riippuen saatavilla on myös muita omenalajikkeita kuten Pink Lady, jouluomena Red Delicous, huippubrändimme Melinda-omenat, kotimaiset omenalajikkeet jne. Kysy lisää omenalajikkeistamme myynniltämme.

Kolme kaupallista satokautta

Omenia kasvatetaan eri puolilla maapalloa. Kaupallisessa merkityksessä Suomessa on kolme omenan satokautta: Euroopan satokausi alkaa heinäkuussa Ranskasta ja elokuussa valmistuvat Italian omenat. Kotimaan satokausi alkaa syyskuussa. Kun Suomessa on talvi helmi-maaliskuussa alkavat Etelä-Amerikan ja Etelä-Afrikan satokaudet ns. Overseas-satokausi. 

Overseas-omenoita ei varastoida kuin pieniä hetkiä normaaleissa kylmävarastoissa, kun taas Euroopan sadosta iso osa varastoidaan joko kylmävarastoihin tai CA-huoneisiin. Loistavan ja ammattimaisen varastoinnin ansiosta meillä on Suomessa mahdollisuus saada kotimaista omenaa kaupasta vielä pitkälle kevääseen saakka. Overseas-omenat pakataan pian korjuun jälkeen kontteihin ja lähetetään matkaan. Näin mekin saamme uuden sadon raikkaita omenoita keskelle talvea!

Omena ei ole kovin hyvä vitamiinin lähde, mutta omenoissa on runsaasti liukoista kuitua. Liukoinen kuitu tasoittaa verensokerin heilahteluja, josta on hyötyä varsinkin diabeetikoille. Liukoinen kuitu alentaa myös veren kolesterolia. Keskikokoisessa omenassa on ainoastaan 80 kaloria.

 

Maailman eniten viljelty omena – Royal Gala

Royal Gala on kauppanimi, jonka alla myydään saman lajikkeen eri variaatioita. Royal Galan, Galan ja Gala Must´in välinen ero on lähinnä ulkokuoren värityksessä. Royal Galan väri on raidallinen, keltaisen ja punaisen sekoitus kun taas Gala ja Gala Must ovat tasaisen punaisia väritykseltään. Royal Gala on myös maultaan hieman makeampi ja pehmeämpi lajike. Royal Gala on hieman hintavampi, kuin muut samaan Gala-perheeseen kuuluvat omenat. Gala on alkujaan jalostettu Uudessa-Seelannissa.

 

Raikas ja hapokas Granny Smith

Granny Smith on kotoisin Australiasta. Lajikkeen viljely aloitettiin siellä jo 1800-luvulla. Hapokkaan vihreän yleisomenan malto on rapea ja kohtalaisen mehukas. Soveltuu parhaiten leivontaan ja ruoan valmistukseen, mutta sopii syötäväksi myös sellaisenaan. Granny Smithiä on suosittu erityisesti salaateissa, sillä happamuutensa vuoksi omena ei tummu viipaloituna yhtä nopeasti kuin muut lajikkeet.

 

Makea Golden Delicious

Golden Delicious on laajalti tunnettu yleisomena, joka on lähtöisin Yhdysvalloista. Golden Delicious -omenan kuori on keltainen tai keltaisenvihreä, malto makea, rapea ja mehukas eikä muutu helposti ruskeaksi. Premiun Goldenit ovat punaisia poskiltaan ja hinnaltaan kalliimpia.

 

Tummanpunainen Red Delicious

Red Delicious on Pohjois-Amerikkalainen omenalajike, jonka viljely aloitettiin jo 1800-luvulla. Vielä tänäkin päivänä Red Delicious -omena on erittäin viljelty lajike Amerikassa. Omena on ulkokuoreltaan tummanpunainen ja on tunnettu Suomessa erityisesti jouluomenana. Maultaan omena on makea, kauden lopussa pehmeä, jopa jauhoinen omenalajike.

 

Jonagold on yksi parhaita ruokaomenoita

Jonagold on Jonathanin ja Golden Delicious lajikkeiden risteytymä, isokokoinen, punakeltainen ja makea omenalajike. Omenan malto on rapeahko, mehukas ja kirpeä. Kuori vaihtelee ilmaston mukaan pilkullisesta punaisesta ja keltaisesta punaraitaiseen ja pääosin punaiseen.

 

Rapeat Opal-omenat
Opal-omenat poikkeavat totutuista omenoista. Ne ovat Goldenin ja Topazin risteytys. Nämä auringon kypsyttämät hedelmät ovat kauniin keltaisen värisiä, rapeita, aromikkaita ja makeita. Tämän lajikkeen yksi luonnollisista ominaisuuksista on värin säilyminen eli se ei muutu ruskeaksi leikkaamisen jälkeen.

 

 

Laadukas Epli-omena
Epli-omena on rapea, tasalaatuinen, erittäin mehukas ja laadukas. kauniin syvänpunainen omena on sokeripitoinen ja hyvin säilyvä. Inored Story -lajiketta kasvatetaan Italian Piemontessa, jossa ovat Italian parhaat omenaviljelysalueet.

Huippulaadukas Melinda
Melinda on omenoiden huippulaatumerkki Italiasta. Gala Melindassa on huikean raikas punainen väri ja sen maku on makea ja miellyttävä. Gala Melinda on monien ykkössuosikki. Tämä lajike kasvaa Italian Trentino-laaksossa ja on poimintavalmis elokuun lopussa. Melinda-lajikkeita ovat myös Goloden Melinda ja Red Melinda.

 

Kotimainen omena

Suomen ilmasto on suosiollinen aromikkaiden omenien tuottamiselle ja siksi kotimaiset omenat hurmaavatkin ihanan kirpeällä ja raikkaalla maullaan. Kotimaisesta omenasta syntyy parhaimmat omenaherkut niin leivonnassa, ruoanlaitossa, mehuissa kuin hilloissakin. Ammattimaisesti viljellyt kotimaiset omenat kestävät hyvien varastointimahdollisuuksien johdosta pitkälle joulun yli.

Kotimaiset omenalajikkeet jaotellaan kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin. Kesälajikkeita ovat mm. Geneva Early ja Valkea kuulas. Syyslajikkeita Discovery ja Collina. Talvilajikkeita ovat Eva, Lobo, Aroma/Amorosa Rubinola, Santana, Rubin, Rubinstar, Elise, Royal, Gala ja Gloster. Satotukun kotimaiset omena tulevat pääosin Granlidin tilalta Ahvenanmaalta, jossa raikas saaristotuuli kypsyttää omenoista erittäin aromikkaita ja raikkaan kirpeitä.

 

 

 

 

Monipuolisesti Satotukusta

Satotukku on Suomen johtava vihannes- ja hedelmätukku. Tarjoamme laajan valikoiman tuoreita vihanneksia, hedelmiä, marjoja, yrttejä ja juureksia ympäri vuoden kilpailukykyiseen hintaan. Meiltä löydät myös Suomen laajimman luomuvalikoiman.  

Viljelijäkontaktimme ulottuvat noin 15:een maahan eri puolille maailmaa. Melkein kaikkia hedelmiä ja vihanneksia on saatavana ympäri vuoden, mutta painotamme toiminnassamme satokausia. Appelsiinia saa aina. Suurin ja lähin Espanjan appelsiinin satokausi kestää tammikuusta toukokuuhun.

Raikkaat, tuoreet vihannekset ja hedelmät ovat Satotukussa sydämen asia. Ammattitaitoinen ja palveluhenkinen henkilökuntamme työskentelee tuottaakseen suomalaisille parhaat, sopivan kypsät hedelmät ja vihannekset.