Appelsiini

Appelsiini on mehukas ja raikas suomalaisille maistuva perinteikäs sitrushedelmä. Pääsato eli talvisato kypsyy Välimeren maissa talvella ja siitä saamme nauttia myös täällä kylmemmässä pohjoisessa! Appelsiini on myös todellinen flunssan karkottaja, sillä sen C-vitamiinipitoisuus on korkea. Jo 2 appelsiinia päivässä riittää tarvittavaan C-vitamiinin saantiin.

Välimeren alueen talvisesongin sitrukset ovat aina mehukkaampia, makeampia ja runsassatoisampia. Appelsiinin lisäksi talven sesonkisitruksia ovat mm. veriappelsiini, greippi, verigreippi, pomelo, mandariini...  Kiivaimpina talven myyntiviikkoina sitruksia tuodaan Satotukun kautta asiakkaille 8 rekkalastin viikkotahdilla. Appelsiinia ja muita sitruksia saa myös muina vuodenaikoina, aina sieltä päin maailmaa, missä on sadonkorjuun aika. Välimeren maiden jälkeen katseet kääntyvät kohti Argentiinaa ja Uruguayta, josta sitrusten kausi alkaa satsumilla yleensä maaliskuussa.

Jaffa-appelsiinit

Talvi-Jaffan nimelläkin tunnettu, paksukuorinen Shamouti on israelilainen appelsiinilajike. Helposti kuorittavan ja lähes siemenettömän Shamoutin sesonki kestää helmikuun alusta huhtikuuhun asti.

Napa-appelsiinit

Navel- eli Napa-appelsiinit ovat raikkaan makuisia, suurikokoisia ja ne on helppo kuoria. Valitse appelsiini, joka on kiinteä ja painava kokoonsa nähden. Appelsiinit ovat etyleeniherkkiä, joten älä säilytä tomaatin, omenan, persikan, päärynän tai banaanin läheisyydessä.
Napa-appelsiinit tunnistaa kärjessä olevasta navasta. Näiden appelsiinien kukassa on ylimääräinen emi, josta syntyy luonnollisella tavalla ns. sivuhedelmä. Tämän appelsiinissa olevan sivuhedelmänkin voi syödä. Espanjan Navel-appelsiinit ovat mehukkaita, raikkaita ja sopivat syötäväksi sellaisenaan.

Valencia late -appelsiinit

Valencia on maaliman eniten viljelty appelsiinilajike. Valecia late on hyvin mehukas ja siitä onkin hyvä tehdä mahua kotioloissa. Valnecia Late -appelsiineja on tarjolla läpi kesän.

Maukkaat mehuappelsiinit

Egyptin ja Espanjan appelsiineissa on mehukkuus ja sokerit kohdillaan. Mittaamme appelsiinien sokeriarvoja säännöllisesti. Mehuappelsiinit ovat kooltaan pienempiä kuin normaalit irtomyynnissä olevat appelsiinit. Mehustukseen soveltuvissa appelsiineissa on ohuet kuoret ja suhteessa enemmän nestettä. Mehuappelsiinit on tarkoitettu lähinnä mehustuskoneisiin.

Bollon appelsiinit Espanjasta

Bollon appelsiinit kuuluvat Navelina- eli napa-appelsiineihin. Ne ovat erittäin mehukkaita, sopivan makeita, kauniin värisiä, hyvän kokoisia ja tasalaatuisia. Bollo on sitoutunut tarjoamaan vuoden ympäri erinomaisen laadukkaat hedelmät, joissa yhdistyy paras mahdollinen maku ja maaseudun tuoreus.

Luomuappelsiinit Solarinon tilalta

Navelina- eli napa-appelsiineihin kuuluva New Hall on erittäin mehukas, sopivan makea ja täynnä makua oleva terveyspommi. Italian Sisiliassa sijaitseva Solarinon luomutila on perheyritys ja erikoistunut sitrushedelmiin. Tilan emäntä on innovatiivinen ja etsii jatkuvasti uusia metodeja ekologiseen tuotantoon. Viileiden öiden, voimakkaan päivänvalon, vulkaanisen maaperän ja mineraalien ansioista sitrukset saavat ihanan makunsa. Tämä alkuperäislajike on oikea "vanhan ajan appelsiini".

Appelsiinit poimitaan käsin

Paras maaperä appelsiinin viljelyyn on ravinteikas, hyvin ojitettu hiekkainen savimaa. Keinokastelu on tarpeellista kuivina kausina. Appelsiinipuu on kaunis ympäri vuoden ja sillä on voimakastuoksuiset valkoiset kukat. Ne kehittyvät vihreiksi hedelmiksi, jotka kypsyessään muuttuvat kellanoransseiksi. Appelsiinipuut ovat tavallisesti  6-10 metrin korkuisia, matalaoksaisia, tiheälatvuksisia ja joskus okaisia. Appelsiinipuu tuottaa vuodessa kaksi satoa, syys- ja talvisadon. Samaan aikaan viljelyksillä kukkivat appelsiinin kukat ja siellä poimitaan kypsiä hedelmiä. Nyt nautimme mehukkaammasta ja makeammasta talvisadosta. Yhdestä applesiinipuusta voi tulla vuoden aikana jopa tuhansia kiloja appelsiinia. 

Niin appelsiinien kuin satsumien ja klementiinien kerääminen on käsityötä. Keräämisen jälkeen appelsiinit kuljetetaan varastoon puhdistettavaksi ja eroteltavaksi kokojen mukaan. Tämän jälkeen appelsiinit laitetaan kylmään +8 asteeseen, joka on myös appelsiinien kuljetuslämpö. Satotukun varastolla appelsiinit säilytetään +4 asteessa.

 

Niin appelsiinit kuin klementiinit ja satsumat poimitaan käsin.
Kuva Espanjan viljelyksiltä.

 

Ensimmäiset appelsiinit Suomeen jo 1920-1930-luvulla

Appelsiinit ovat kotoisin Kiinasta, josta  arabit toivat ne Etelä-Eurooppaan 1000-luvun alussa. Makea appelsiini tuli muualle Eurooppaan vasta 1600-luvulla Intiasta portugalilaisten tutkimusmatkailijoiden myötä. Sitruunapuun tiedetään olevan alun perin kotoisin Intiasta. Muinaiset egyptiläiset viljelivät sitruunoita ja arvellaankin että Aleksanteri Suuri toi sitruunan Kreikkaan Persiasta. Greipit ovat alun perin kotoisin Malesiasta. Ranskalainen nimitys 'pample mousse' tarkoittaa kirjaimellisesti 'kurpitsan kokoista sitruunaa'.

1920-1930 luvuilla appelsiineja oli silloin tällöin kevättalvella saatavana, mutta appelsiinin maahantuonti laajeni Suomessa nykymittaiseksi vakituiseksi toiminnaksi vasta toisen maailmansodan jälkeisten ulkomaankaupan rajoitusten päätyttyä ja taloudellisten olojen kohennuttua 1950-luvun alussa. 

 

Sitrusten lajikirjo on laaja

Sitrushedelmät ovat kehittyneet monien erilaisten sitruspuiden risteyminä. Kaikissa sitrushedelmissä on tyypillisesti päällimmäisenä ohut aromaattinen kuori, jonka alla valkoinen huokoinen aluskuori. Sisäosa jakautuu useaan lohkoon ja hedelmälihan peittää sitkeä kalvo. Kaikki sitrushedelmät risteytyvät keskenään hyvin helposti. Sitrusten kasvatusta vaikeuttaa se, että lähes kaikki sitrushedelmät risteytyvät sekä tuulen että hyönteispölytyksen avulla. Sitruskasveja on tämän vuoksi hyvin pitkään lisätty pistokkaista ja myöhemmin varttamalla.

Varttamiseen on turvauduttu myös siksi että osa risteytymistä on hyvin arkoja kasvitaudeille ja siksi niiden oksia on vartettu kiinni sellaisten kasvien juuriin, joiden tiedetään olevan taudinkestäviä. Lähes kaikki nykyisin myytävät kauppalajikkeet on vartettu sellaisten pomeranssien ja limettien kanssa joiden taudinkestävyys tunnetaan hyvin.

 

 

 

Monipuolisesti Satotukusta

Satotukku on Suomen johtava vihannes- ja hedelmätukku. Tarjoamme laajan valikoiman tuoreita vihanneksia, hedelmiä, marjoja, yrttejä ja juureksia ympäri vuoden kilpailukykyiseen hintaan. Meiltä löydät myös Suomen laajimman luomuvalikoiman.  

Viljelijäkontaktimme ulottuvat noin 15:een maahan eri puolille maailmaa. Melkein kaikkia hedelmiä ja vihanneksia on saatavana ympäri vuoden, mutta painotamme toiminnassamme satokausia. Appelsiinia saa aina. Suurin ja lähin Espanjan appelsiinin satokausi kestää tammikuusta toukokuuhun.

Raikkaat, tuoreet vihannekset ja hedelmät ovat Satotukussa sydämen asia. Ammattitaitoinen ja palveluhenkinen henkilökuntamme työskentelee tuottaakseen suomalaisille parhaat, sopivan kypsät hedelmät ja vihannekset.