Torta della nonna
Valmistusaineet
8-10 hengelle
Torttutaikina
300 g huoneenlämpöistä voita
200 g hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1 suuri kananmuna
3 kananmunan keltuaista
1 luomusitruunan kuori
1 tl leivinjauhetta
500 g hienoja leivontajauhoja
Vatkaa torttutaikinan voi ja sokeri keskenään kuohkeaksi ja lisää edelleen vatkaten vaniljasokeri, suola ja kananmuna sekä keltuaiset. Raasta luomusitruunan kuori taikinan joukkoon (vain keltainen kuoriosa) ja lisää käsin sekoittaen jauhot ja leivinjauhe. Työstä taikina lopuksi vielä käsin tasaiseksi palloksi, laita taikinan ympärille muovikelmu ja laita se tekeytymään jääkaappiin, vähintään 6 tunniksi tai mielellään yön yli.
Täyte:
5 kananmunan keltuaista
120 g hienoa sokeria
40 g maissijauhoja
Vatkaa käsivispilällä kevyesti kulhossa keltuaisten rakenne rikki ja lisää sokeri sekä maissijauhot seokseen. Siirrä kulho sivuun odottamaan.
Mittaa kattilaan
5 dl täysmaitoa
1 luomusitruunan raastettu kuori
1 halkaistu vaniljatanko
lisäksi 30-40 g pinjansiemeniä
Kuumenna seos kiehumispisteeseen, mutta älä keitä. Siirrä kattila levyltä heti kun seos kiehahtaa. Siivilöi vaniljatanko ja sitruunankuoret pois maidon joukosta. Kaada osa kuumasta maidosta kananmuna, sokeri, maissijauhoseokseen ja sekoita rivakasti kaiken aikaa. Kaada sekä maito että kananmuna seokset takaisin kattilaan ja laita liesi keskilämmölle. Puolita sitruuna ja tökkää haarukka sitruunan ulkopuolelta kantaan kiinni ja sekoita puolikkaalla sitruunalla seosta, kunnes se sakenee kiisseliksi. Kaada vaniljasitruunakiisseli laakeaan astiaan jäähtymään, siirrä jäähdyttyä jääkaappiin.
Valmistusohje
Leivonta:
Voitele ja jauhota 26 cm kokoinen piirakkavuoka. Jaa taikina kahteen osaan, toinen voi olla hiukan pienempi. Kauli suurempi taikina noin 1 cm paksuiseksi levyksi ja leikkaa se pyöreäksi taikinapyörällä.
Asettele taikina vuoan pohjalle ja sivuille, jos taikina roikkuu vuoan reunojen ulkopuolella, leikkaa ylimääräinen taikina pois vuoan reunan tasolle. Painele haarukalla reikiä sekä torttutaikinan pohjaan että reunoille. Lisää kiisseli pohjataikinan päälle tasaisesti. Kauli toisesta taikinapalasta torttuun kansi. Leikkaa myös kansitaikina pyöreäksi ja asettele varovasti kiisselin päälle ja leikkaa ylimääräinen taikina pois vuoan reunoja muotoillen. Varmista että pohja ja kansitaikinan saumakohta on hyvin tarkasti vastakkain, voit parantaa sauman kiinni pysymistä painelemalla se haarukalla tiiviiksi.
Painele kansitaikinan päälle muutama reikä haarukalla ja voitele se kananmunan valkuaisella. Lisää pinnalle pinjansiemeniä noin 30-40 g. Paista torttua uunissa 180 asteessa 15 minuuttia ja laske lämpötilaa 160 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 45 min- 1 tunti.
Tarkkaile, että tortun pinta ei pala. Kun torttu irtoaa vuoan reunoista ja on saanut kauniin kullanruskean värin, se on valmis. Anna tortun jäähtyä rauhassa muutaman tunnin ajan ja lisää tomusokerihuntu tortun pinnalle juuri ennen tarjoilua! Nauti ihanasta ja keväisestä toscanalaisesta isoäidin tortusta hyvässä seurassa!