Sitruunainen vadelmakakku

Sitruunainen vadelmakakku

Valmistusaineet

Vadelmakakku 10 hengelle 

Kakkupohja:

4 munaa
kakkuvehnäjauhoja 
hienoa sokeria 

Täyte:

4 rkl lemon curdia eli sitruunatahnaa
2 dl kuohukermaa
400 g tuoreita vadelmia 

Kuorrutus:

100g huoneenlämpöistä voita 
2 ½-3 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
vadelmia 
syötäviä kukkia 

Valmistusohje

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota noin 18 cm kokoinen kakkuvuoka.

Tarvitset 3 samankokoista kirkasta juomalasia. Riko 4 kananmunaa yhteen laseista. Mittaa toiseen lasiin saman verran kakkujauhoja ja kolmanteen saman verran sokeria.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Kakkupohjaan ei käytetä lainkaan nostatusainetta ja siksi muna-sokerivaahdon tulee olla kestävä.

Kananmuna-sokeri vaahdon ollessa vaaleaa ja kuohkeaa, jatka vielä vatkaamista noin 10 minuutin ajan. Vaahto on valmista, kun se muuttuu koostumukseltaan hieman sitkeäksi. Siivilöi jauhot vähän kerrallaan kananmuna-sokerivaahdon joukkoon ja kääntele seos varovasti taikinaksi.

Varo kopauttelemasta taikinaa tässä vaiheessa. Lusikoi taikina varovasti vuokaan ja laita uuniin rauhallisin liikkein, jotta kakkuvuoka ei kopahda missään vaiheessa.

Paista kakkua noin 30 minuuttia. Loppuvaiheessa voit kokeilla kakun kypsyyttä puisella varrastikulla. Paina varrastikku kakun keskelle, jos tikkuun ei jää märkää kakkutaikinaa on kakku kypsä. Ota kakku uunista ja tipauta kakku noin 10-15 cm korkeudelta pöydälle – tällöin ilmakuplat poistuvat kakusta ja kakku saa lopullisen tiiviin olomuotonsa.

Anna kakun jäähtyä tunnin ajan. Jaa kakku kolmeen osaan. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää joukkoon lemon curd tahnaa maun mukaan.

Laita kakun ensimmäiseen kerrokseen murskattuja vadelmia ja lemon curd -kermavaahtoa. Toista sama toisen kerroksen kohdalla.

Tee kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaahdoksi ja lisää sitruunamehu. Kuorrutuksen tulisi olla pehmeää mutta ei valuvaa. Kuorruta kakku voikreemillä kauttaaltaan ja koristele vadelmilla ja syötävillä kukilla.