Helppo ja nopea luomukaaliwokki
Valmistusaineet
pieni luomukaali tai puolikas suuremmasta
3 luomusipulia
maun mukaan luomuvalkosipulia
600 g luomujauhelihaa, härkistä, nyhtökauraa tms.
3 dl luomuohrahelmiä
luomutilliä
laakerinlehti, pippuria, oreganoa
luomusoijakastiketta
lisää halutessasi syksyn ihania sieniä
Valmistusohje
Paista jauheliha (tai jos käytät kasviproteiineja aloita sipulin freesauksella), mausta runsaalla oreganolla ja mustapippurilla, lisää pilkotut sipulit ja viipaloidut valkosipulit. Lisää hetken päästä suikaloitu kaali, sekoita. Lisää ohrahelmet, laakerinlehti ja pari kolme desiä vettä nesteeksi, peitä kannella.
Anna hautua miedolla lämmöllä 15 min, kunnes ohra on kypsää. (Jos käytät kypsiä kasviproteiineja, lisää haudutuksen loppuvaiheessa.) Mausta lorauksella soijakastiketta ja silppua sekaan nipullinen tilliä, tarjoile puolukoiden kanssa.
Luomuruoka valmistuu siinä missä tavanomaisistakin aineksista valmistettu ruoka. Käytä sesongissa olevia kasviksia ja hedelmiä, silloin ne ovat edullisimmillaan. Tämän hetken erityisen hyvä sesonkiherkku syntyy esimerkiksi kaalista ja kaaliwokki valmistuukin hetkessä. Tämä luomuruoka ei maksa kovinkaan paljon tavanomaisilla tuotteilla tehtyä enemmän.
Miksi siis luomuruoka saattaa maksaa hieman enemmän? Luomun viljely on vaativaa ja hidasta työtä. Luomutuotannossa rikkakasveja torjutaan esim. jyrisjöillä ja harsojen avulla. Lannoituksessa käytetään pääasiassa karjan jätöksiä ja palkokasveja. Lannasta kasvit saavat muun muassa fosforia ja palkokasveista tarvitsemaansa typen. Luonnonmukainen viljely tukee luonnon monimuotoisuutta ja luonnollista tapaa kasvaa ja toimia. Luomuviljelu vaatii paljon työtä ja paljon asiantuntemusta, siksi luomutuote saattaa maksaa enemmän.