Ajankohtaista

21.3.2019

Vihreää papaijaa käytetään kuten vihannesta

Vihreä papaija on makean papaijan raakaversio. Vihreän kuoren alla on valkoinen malto ja vaaleat siemenet. Vihreästä papaijasta käytetään vain hedelmäliha. Papaijaa käytetään raakana monenlaisissa Kauko-idän ruoissa ja ne poimitaan puusta raakoina. Vihreää papaijaa käytetään ruoissa raasteena tai  ohuina viipaleena ja käsitellään mausteiden ja erilaisten kastikkeiden avulla kypsäksi.  Esimerkiksi suositussa som tam -salaatissa vihreä papaija "kypsyy" mm. kalakastikkeen ansiosta. 

Papaijan muoto vaihtelee lajikkeesta riippuen. Suomeen tulevat vihreät raa'at papaijat ovat yleensä pitkiä ja kapeahkoja. Jos vihreä papaija jätetään kasvamaan puuhun, se kypsyy hedelmälihaltaan oranssin väriseksi makeaksi hedelmäksi. Samoin käy, jos sen antaa kypsyä huoneenlämmössä. Älä kuitenkaan ryhdy siihen, sillä papaija saattaa pilaantua ennen kypsymistään. Kokeile rohkeasti rapeaa vihreää papaija ruoanlaitossa valmistamalla vaikka oheinen resepti.

Som tam -salaatti

1 suurehko vihreä papaija
2 porkkanaa
2-4 punaista chiliä
2-3 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
2 rkl ruokosokeria
2 limen mehu 
6 kirsikkatomaattia puolitettuna
4 rkl kalakastiketta
1 dl paahdettuja suolattomia maapähkinöitä
2 kevätsipulinvartta

Voit halutessasi lisätä mukaan sulatettuja katkarapuja ja keitettyjä papuja.

koristeluun korianteria

Kuori vihreä papaija ja halkaise se pitkittäin. Poista siemenet lusikalla kovertamalla. Suikaloi papaija ohuiksi suikaleiksi mandoliinilla tai raastimella. Kuori ja suikaloi porkkanat. Murskaa chilit, valkosipulinkynnet ja suola morttelissa tahnaksi. Siirrä tahna isompaan kulhoon ja lisää vihreä papaija- ja porkkanasuikaleet. Ota puinen puukauha tai puusurvin ja jatka murskaamista, kunnes papaija on pehmennyt. Lisää tomaatit, ruokosokeri, kalakastike ja limenmehu. Kääntele salaatti ja lisää maapähkinät ja hienonnetut kevätsipulinvarret. Koristele tuoreella korianterilla. Jos salaattia jää yli, säilytä sitä kannen alla jääkaapissa.