Ajankohtaista

2.3.2021

Mielenkiintoiset merivihannekset

Merilevät ja -vihannekset ovat kasvattaneet suosiotaan Suomessa. Merilevät ovat suosittuja mm. aasialaisissa ruoissa ja merivihannekset ovat löytäneet tiensä mm. salaatteihin, mutta ne sopivat myös moniin ruokiin. Merivihannekset ovat erinomaisia jodin, C-vitamiinin, raudan ja B-vitamiinien lähteitä. Merilevässä on kalsiumia, kaliumia, B- ja C-vitamiinia. Useissa merivihanneksissa on umamin maku, joka antaa ruoalle täyteläisen maun.

Meribanaani
Meribanaanit eli karkallat kasvavat luonnossa pitkissä säikeissä Australian hiekkarannoilla lähellä merta. Maku on loistava sekoitus suolaista, mehukasta ja mausteista makua. Eri vuodenaikoina meribanaanin väri vaihtelee kirkkaan vihreästä, ruosteen punaiseen ja jopa tulipunaiseen. Meribanaani on terveellinen ja sopii syötäväksi raakana salaateissa tai sen voi paistaa pannulla esimerkiksi lihan tai kalan kanssa. Käytä meribanaanista mehevät lehdet. Meribanaani on erinomainen kuidun, raudan ja kalsiumin lähde, ja sisältää myös jonkin verran C-vitamiinia. Meribanaanit säilytetään kylmässä.


Chuka wakame
Chuka wakame on peräisin Kiinan, Korean ja Japanin rannikkoalueilta. Wakame on väriltään kauniin oliivinvihreän. Se on yksi terveellisimmistä ravinteiden lähteistä maailmassa. Siinä on runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, vähän hiilihydraatteja ja rasvoja. Hyvän makuista Chuka wakamea voi käyttää salaateissa sellaisenaan tai lisukkeena kalaruokien ja japanilaisten ruokien kanssa.


Salicornia
Salicornia on yleisin meren vihanneksista. Salicornia on suolayrtti ja se kasvaa villinä luonnossa rantojen läheisyydessä. Salicornia on kivan suolainen ja mehukas. Kuten monet merivihannekset, Salicornia on erittäin terveellinen. Se sisältää monia mineraaleja ja vitamiineja. Salicornia on hyvä magnesiumin lähde. Salicornian voi syödä sellaisenaan esim. salaateissa. Se sopii myös hyvin lisäkkeeksi kalan ja lihan kanssa paistettavaksi.


Merisalaatti
Merisalaatti on peräisin Ison-Britannian rannikolta. Kesällä se korjataan käsin laskuveden aikaan. Merisalaattia voidaan syödä raakana salaateissa esim. sitruunamehun kanssa tai lisätä keittoihin. Sen voi myös kuivattaa uunissa. Merisalaattia kutsutaan myös nimellä Green Nori, sillä sen lehdistä voi tehdä mm. sushikääreen.