Ajankohtaista

18.9.2017

Huippulaadukkaat Granlidin omenat

Ahvenanmaalaisen Granlidin omenat kypsyvät aurinkoisella Ahvenanmaalla raikkaassa saaristoilmassa, mikä antaa omenan väriin ja makuun raikkaat sävyt.

Granlidin tila sijaitsee Vårdön saarella Pohjois-Ahvenanmaalla. Tilaa isännöivät Maria Granlid, kolmannen polven omenanviljelijä, sekä Vesa Koivisto. Marian isoisä osti tilan vuosisadan vaihteessa ja istutti ensimmäiset omenapuut 1943. 

Kylmät sotatalvet olivat tuhonneet lähes kaikki Ahvenanmaan omenapuut ja kovien pakkastalvien jälkeen Granlidin omenatarha oli lähes ainoa omenantuottaja Suomessa. Kilpailun kiristyessä 1990-luvulla yhteistyö kahden muun tilan kanssa kasvatti viljelyalaa 30 hehtaariin. Tilalla kasvaa 100 000 puuta, lajikkeita on n. 20 ja satoa saadaan n. 1 miljoona kiloa. Granlidin lähes koko viljelyala on perustettu tiheäistutuksena, jossa puiden lukumäärä on noin viisinkertainen perinteiseen verrattuna. Näin sadosta saadaan suurikokoista, laadukasta ja kauniisti värittynyttä omenaa

Granlid pyrkii tuottamaan mahdollisimman puhdasta omenaa ja on ryhtynyt kokeilemaan luonnonmukaisia torjunta-aineita. Kotimaisia omenoita ei vahata eikä varastokäsitellä lainkaan. Ennen sadonkorjuuta ei myöskään sallita varastoruiskutuksia sienimyrkyillä.