Päärynä

Erilaisia päärynälajikkeita on tiettävästi kasvatettu jo 300 ekr. Päärynöitä on useita eri lajikkeita, erimuotoisia ja värisiä. Toiset ovat maultaan makeita, mehukkaita ja hedelmälihaltaan hyvin pehmeitä ja kermaisia. Osa lajikkeista on rakenteeltaan hieman kiinteämpiä ja rapeita sekä maultaan hapokkaampia. Kaupoissa päärynät myydään napakoina ja kiinteinä, koska ohut kuori on hyvin arka kolhuille. Toisin kuin muut hedelmät, päärynät kypsyvät sisältä ulospäin eikä ulkoisella kuoren värityksellä ole merkitystä kypsyyden kannalta. Kypsä päärynä antaa periksi vain hiukan. Paras tapa todeta kypsyys on painaa hedelmää kevyesti tyvipäästä varren läheltä. Jos päärynä antaa hieman periksi, on se kypsä. Kauttaaltaan pehmeä päärynä on jo ylikypsä. Päärynöiden kuori on hyvää syötävää eikä sitä tarvitse poistaa. Päärynöiden kuoressa ja hedelmälihassa on runsaasti C-vitamiinia ja rautaa.

Päärynöitä tulisi säilyttää +1-+2 asteessa. Päärynät tuottavat runsaasti etyleeniä ja kypsät hedelmät säilyvät vain lyhyen aikaa.

Abate

Abate-päärynät ovat arvostettuja ja hyvin pidettyjä päärynöitä ympäri Euroopan. Väriltään ne ovat vihreänkeltaisia ja niiden hedelmämalto on mehukas ja pehmeä. Täysin kypsien päärynöiden maku on erittäin hieno. 

Anjou

Anjou-päärynät ovat kaikkien herkkusuiden päärynä. Ne ovat erittäin mehukkaita ja makeita maultaan. Nämä päärynät ovat ohutkuorisia ja väriltään vihreitä punaisilla poskilla.

Bosc

Bosc-lajikkeen päärynät ovat ruskeahkon värisiä ja muodoltaan pulleita. Päärynöiden hedelmämalto on punertava. Mehukkaat Bosc-päärynät ovat makeita maultaan.

Cheeky

Cheeky-päärynät ovat houkuttelevan värisiä punaisine poskineen. Näissä päärynöissä on voimakas päärynän makea maku ja ne ovat erittäin mehukkaita.

Comice

Comice-lajiketta pidetään makeimpana päärynälajikkeena. Aromaattinen ja mehevä Comice-päärynän vihreä väri saa vaaleanpunaisia raitoja kypsyessään. Comice-päärynät ovat pyöreitä ja lyhyt kaulaisia.

Conference

Conference on kookas ja hyvin säilyvä päärynä. Sen ulkokuori on vihertävä ruskeilla merkeillä ja malto mehevä ja makea. 

Forelle

 

Forelle-lajike on yksi pienimmistä päärynöistä. Lajikkeen erottaa helposti sen pinnan pisamista. Forellen hedelmäliha on rapea ja makea.

 

Clapp's Favorite

Isokoiset ja punaposkiset Favorite-päärynät ovat mehukkaita ja makeita. 

 

 

Nashi

Nashi-päärynä tunnetaan myös nimellä omenapäärynä ja japaninpäärynä. Nashi-päärynän kuori voi olla keltainen, vaalean vihreä tai jopa ruskea. Malto on vaaleaa, hyvin rapeaa ja mehukasta. Hedelmän maku on raikas ja hieman makea. 

Red Bartlett

Kypsän Red Bartlett-lajikkeen väri on huikaisevan punainen. Hieman raakoina päärynöiden maku on rapea ja hapokas ja kypsänä hedelmäinen ja makea. Hedelmäliha on luonnonvalkoinen, hienorakeinen ja kostea. Näillä päärynöillä saat väriä ja näyttävyyttä salaatteihin.

Xenia

Isokokoiset Xenia-päärynät ovat maukkaita, makeita ja rouskuvan rapeita. Päärynän voi syödä vihreänä, jolloin maku on raikas ja suutuntuma rapea. Huoneenlämmössä päärynän väri muuttuu vähitellen keltaiseksi, jolloin maltosta tulee pehmeä. Xenia-päärynä säilyy hyvin, jopa 2-3 viikkoa jääkaapissa. Näitä päärynöitä on ehdottomasti maistettava - varsinkin vihreänä.

Monipuolisesti Satotukusta

Satotukku on Suomen johtava vihannes- ja hedelmätukku. Tarjoamme laajan valikoiman tuoreita vihanneksia, hedelmiä, marjoja, yrttejä ja juureksia ympäri vuoden kilpailukykyiseen hintaan. Meiltä löydät myös Suomen laajimman luomuvalikoiman.  

Viljelijäkontaktimme ulottuvat noin 15:een maahan eri puolille maailmaa. Melkein kaikkia hedelmiä ja vihanneksia on saatavana ympäri vuoden, mutta painotamme toiminnassamme satokausia. Appelsiinia saa aina. Suurin ja lähin Espanjan appelsiinin satokausi kestää tammikuusta toukokuuhun.

Raikkaat, tuoreet vihannekset ja hedelmät ovat Satotukussa sydämen asia. Ammattitaitoinen ja palveluhenkinen henkilökuntamme työskentelee tuottaakseen suomalaisille parhaat, sopivan kypsät hedelmät ja vihannekset.