Ajankohtaista

16.8.2018

Kotimaisten kasvisten satotiedote

Pitkään jatkuneet kuumuus ja kuivuus ovat tehneet vahinkoja kesän kotimaiselle sadolle. Helteiden kanssa on ollut haasteita myös muualla Euroopassa. 

Vaikka lomailijat ovat nauttineet lämmöstä, kovat helteet eivät ole edistäneet meidän avomaan ja kasvihuonekasviksien kasvua. Tilanne on itse asiassa päinvastoin, kasvikset yrittävät suojautua kuumuudelta sulkemalla ilmaraot ja lopettamalla yhteyttämisen. Koko kasvu lakkaa, kun kasvi ei ota vastaan vettä ja ravinteita. Kasvien elintoiminnot eivät ole normaaleja eivätkä kasvit pysty ”juomaan”, vaikka miten paljon maata kastelisi. Muun muassa kaalit ovat kasvattaneet valtavat ”möhköjuuret”, joilla ne yrittävät löytää vettä kuivasta maasta. 

Hellejakso on rasittanut tomaatin kasvustoja rajusti. Korkeissa lämpötiloissa kukat eivät ole pölyttyneet kunnolla ja siitä johtuen osa kerättävistä tertuista ovat vajaita (normaalisti 8-9 tomaattia/terttu -> nyt 1-3 tomaattia/terttu). Osa kasvien tertuista ovat jääneet kokonaan pölyttymättä.

Helteet ovat myös lyhentäneet kasvisten kasvukautta, jolloin ne ovat kukkineet liian aikaisin tai niiden maku, muoto ja laatu ovat kärsineet. On toki niitä, jotka ovat nauttineet helteistä; tämän vuoden kotimaiset vesimelonit ovat isoja sekä maukkaita ja maissit meheviä. 

Helteiden lisäksi kiusana on ollut myös sinilevä, jolloin järvivettä ei ole voitu käyttää kasteluun sekä gammayökkönen, joka on tuhonnut osan viljelysadosta, varsinkin jäävuorisalaatti- ja härkäpapupellot ovat kärsineet.