Ajankohtaista

7.8.2017

Suomalainen herkku - luomusiitake

Siitakesieni on kotoisin Kaukoidästä, jossa se kasvaa luonnonvaraisena. Mikkolan sienitila on tehnyt vuosia yhteistyötä japanilaisten sienikasvattajien kanssa sekä kotimaisten viljan tuottajien kanssa. Jotta sienet saadaan kasvamaan ja tuottamaan satoa, täytyy ymmärtää kasvuolosuhteet ja raaka-aineiden merkitys erittäin tarkasti. Siitakesienen kasvatus on haasteellista johtuen pitkästä esikasvatuksesta ja tarkoista olosuhteista.

Siitakesienen alkua kutsutaan ympiksi. Sienen alut asetetaan puupurupohjaiseen halkoon, johon on porattu reikiä. Alustat ovat koivua ja luomuvehnää. Siitakkeiden esikasvatus kestää kolme kuukautta, jonka jälkeen pieni tärinä aktivoi kasvun. Kasvatuksessa on tärkeää kasvatushuoneen kosteus ja lämpötila, jotta saadaan runsas sato. Hyvin pienetkin muutokset saattavat häiritä kasvua.

Siitakesientä kasvatetaan vain yhdessä paikassa Suomessa ja sitä myy Mikkolan sienitila tuotenimellä Kaiteki.

Ravintoaineet

Siitakesienet säilyvät ja kestävät kuljetusta paremmin kuin muut viljellyt sienet, sillä niissä on vähemmän vettä. Sienissä on runsaasti hivenaineita ja vitamiineja. Siitakkeessa on B1- ja B2-vitamiineja, D-vitamiinin esiastetta ergosterolia, tyydyttämätöntä rasvaa, kuitua ja proteiinia. Siitakesienien terveysvaikutuksia kiinalaisen perinnelääkinnän mukaan on useita. Siitakkeista on tutkimuksissa löydetty yhdisteitä, jotka hidastavat syöpäkasvaimen kasvua, lisäävät vastustuskykyä ja parantavat immuunipuolustusjärjestelmää. 

Nappaa resepti

Sekoita hunajaa ja soijakastiketta keskenään ja sivele sienien pintaan. Voit käyttää myös teriyaki-kastiketta.
Täytä sieni hyvällä sulatejuustolla ja lisää päälle valkosipulia, ripaus pippuria sekä aurinkokuivattua- tai tuoretta tomaattia. 
Viimeistele juustolla ja oreganolla. 
Grillaa keskilämmöllä epäsuorassa lämmössä.
Sieni on valmis, kun juusto on sulanut ja saanut sopivasti väriä. Grillauksen aikana voit vielä sivellä kastiketta sienien pintaan.

Nauti!

Lisää reseptejä löydät täältä https://www.kaiteki.fi/reseptit