Ajankohtaista

29.6.2023

Reilun kaupan banaanin vuosikatsaus 2022

Vuosi 2022 haastoi Reilun kaupan tuotteiden myyntejä korkean inflaation ja markkinoiden epävarmuuden voimin. Kaikista epäsuotuisin tilanne oli kahville, kun taas onnistumisia nähtiin kaakaon ja banaanin osalta. Hyvä uutinen on, että Suomessa myytyjen tuotteiden Reilun kaupan lisä, joka maksetaan suoraan tuottajille, kasvoi 6 % tuoden lähes kolme miljoonaa euroa viljelijöille ja työntekijöille.

Reilun kaupan merkki vahvistui entisestään suomalaisten keskuudessa ja tunnettuus nousi ensimmäistä kertaa 90 prosenttiin (87 % vuonna 2021). Erityisen korkea merkin tunnettuus on nuorten parissa (98 %).

Vuonna 2021 Reilun kaupan banaanitiloilla otettiin käyttöön peruspalkat, jotka ovat 70 % kunkin maan elämiseen riittävästä ansiotasosta. Tavoitteena on nostaa asteittain viljelijöiden tuloja kohti elämiseen riittäviä ansioita. Lisäksi banaanien takuuhintaa nostettiin vuonna 2022, jotta nousseet vienti- ja pakkauskustannukset saadaan katettua.

Banaanista maksettavaa Reilun kaupan lisää käytetään eniten elämiseen riittäviin ansioihin, sillä osan lisästä saa jakaa suoraan viljelijöille ja työntekijöille bonuksina. Vuonna 2021 banaaninviljelijöille maksettiin yhteensä 29,6 miljoonaa euroa Reilun kaupan lisää.

Alla Satotukun myymät banaanit 2019-2022 sekä Satotukun Reilun kaupan lisä.

 

  
Lue lisää Reilun kaupan banaaneista