Ajankohtaista

16.11.2022

Maa-artisokat pistetään Perttulassa pellolta pussiin

Satotukun Sari ja Maarit kävivät Hannu ja Tuula Rinnekarin viljelymailla Perttulassa tutustumassa maa-artisokan matkaan pellolta pussiin. Perttula sijaitsee Nurmijärvellä ja on tunnettu kumpuilevista peltoalueista.


Istuimme Hannun ja Tuulan keittiössä herkullisten piirakoiden äärellä ja kuuntelimme tilan historiasta. Hannu kertoi ostaneensa mummonsa tilan itselleen enoltaan vuosien 1992 ja 1993 vaihteessa, kun tilalle tarvittiin jatkajaa. Hannulla oli jo usean vuoden kokemus maanviljelystä Halikossa, jossa hän asui ennen Perttulaan muuttoa.

-       Vietin 70-luvun alussa kesiä tilalla, joka silloin oli vielä lypsykarjatila. Aloitin alle 10-vuotiaana ns. kesäpoikana ja tein heinätöitä ja harvensin rehujuurikkaita, kertoo Hannu.

Aluksi Hannu viljeli tilalla mansikkaa, hernettä, persiljaa ja tilliä. Maa-artisokan viljely alkoi 2005 keväällä.

-       Naapuriviljelijä eräänä päivänä toi maa-artisokan mukuloita ja sanoi, että laita vaan nämä jonnekin joutomaalle, äläkä missään tapauksessa pellolle, saat ikuisen riesan siitä. Maa-artisokat istutetiin sitten perunapellolle 100 metrin riviin ja siitä se sitten lähti, eikä sen jälkeen ole ollut hetken rauhaa, nauraa Hannu.

Ensimmäisenä syksynä Hannu vei tukkuliikkeeseen maa-artisokkapusseja ja mietti tukkurin kanssa, olisiko niille menekkiä. Menekki jäi vielä mietintävaiheeseen, kun varastointi tuottikin yllättäen haasteita. Keväällä kaikki varastoidut maa-artisokat eivät olleetkaan viljelykelpoisia. Lajittelemalla pariskunta sai kuitenkin 10-12 aaria istutettua. Seuraavana syksynä kaikki olikin myyty. Seuraavana vuonna viljelyala oli jo 70 aaria.


-       Viljely on jatkuvaa oppimista ja joka vuosi on joku uusi opittava asia, Hannu toteaa.

Kymmenen vuoden viljelyn aikana kylmävarastona toimi vanha navetta, joka ajan mittaan kävi liian pieneksi. Isoa hallia ryhdyttiin rakentamaan 2015 ja varasto otettiin käyttöön 2016. Varaston pinta-alan kasvun myötä toiminnot saatiin järkeistettyä, mutta edelleen tuotanto on monivaiheinen. Varastoon tuodut maa-artisokat nostetaan ensin lajittelulinjalle, lajittelusta kannetaan varastoon, varastosta nostetaan pesulinjalle, pesulinjalta siirretään pakkaamoon, pakkaamosta autoon ja autosta lastauslaiturille. Kaikki tämä tehdään käsityönä.


Perttulan tilan pellot ovat keltaisessa kukkaloistossa elokuun puolen välin jälkeen. Kukkaloisto kestää noin kuukauden. Maa-artisokat nostetaan käsin myöhään syksyllä, kun varret ovat ruskeat ja kuivuneet. Jo pellolla tehdään lajittelua ja putsausta ennen kuljetusta varastohalliin. Syksyllä pellolle jäänyt loppusato, korjataan vasta keväällä. Viljelyala on nykyisin 5 hehtaaria. Alakuvassa Hannu on nostamassa ja lajittelemasssa maa-artisokkia pellolla.

 
Maa-artisokka on tullut Eurooppaan Pohjois-Amerikasta ja on sukua auringonkukalle ei latva-artisokalle, vaikka nimestä voisi niin päätellä. Maa-artisokka on edullinen ja lempeän makuinen herkku. Se sopii paahdettavaksi uunissa, vaikka sipseiksi, siitä voi valmistaa samettisen keiton tai maukkaan risoton. Tuoreet maa-artisokat ovat ohutkuorisia ja niille riittää pesu ja hyvä harjaus ennen käyttöä.

Jos olet herkkävatsainen, aloita syömällä pieniä määriä, jolloin ruoansulatus tottuu maa-artisokassa olevaan inuliiniin ja lievät vatsaoireet hellittävät.

Nappaa maa-artisokkakeiton resepti täältä >>

Teksti ja kuvat Maarit Riikonen