Expert på frukt och grönt

Satotukku känner till frukternas och grönsakernas resa ända från odlaren till butikerna. Färska och fräscha produkter har en enorm betydelse för oss.

Frukt och grönt redan 50 år

I Satotukku är vårt mål är att erbjuda våra kunder landets bredaste utbud av färska frukter och grönsaker av hög kvalitet. Det har vi redan gjort i över 50 år - numera varje dag, dygnet runt. Hörnstenarna i vår verksamhet är de bästa avtalsjordbrukarna, produkternas kvalitet, en obruten kylkedja samt professionell inköpsverksamhet och kundtjänst.

2000

produkter

80

experter

3

verksamhetsställen

450

leveranser/dag

50+

år

Livsmedel med kärlek

Satotukkus mission är att förbättra samt diversifiera finländarnas medvetenhet om och konsumtion av frukt och grönsaker. Hittills har vår plan lyckats enormt bra och arbetet fortsätter fortfarande. Vår målsättning är att kunna erbjuda kunderna kvalitet till konkurrenskraftiga priser.

Som Finlands största privata frukt- och grönsaksgrossist har Satotukku alltid varit en av branschens mest uppskattade pionjärer. Utöver basprodukterna har Satotukku bred kunskap även inom ekologiska frukter och specialfrukter. Satotukkus utmärkta produkter kommer från våra professionella avtalsjordbrukare såväl i Finland som utomlands. En av de viktigaste förbindelserna till utländska odlare är Greenfoods egna upphandlande enhet, nämligen Greenfood Iberica.

Satotukku har koll på nyheter och trender

Eftersom Satotukku har tiotals års erfarenhet av frukt och grönsaker, känner vi också till marknadens nyheter och trender. Vi har introducerat flera nya produkter till marknaden, bl.a. ett flertal exotiska frukter. Vår passion för frukt och grönt syns även i vårt egna varumärke Daily Greens. Daily Greens erbjuder konsumenterna enkelt och smidigt matiga sallader, färska fruktsallader och safter av de bästa råvarorna, och i färdiga förpackningar. Satotukku erbjuder ett brett urval av Daily Greens produkter av hög kvalitet. Daily Greens produkterna kan endast köpas via Satotukku.

Allt började med saltgurka och frukt.

Satotukkus grossistverksamhet grundades år 1967 av Antero Lumivirta
Läs mer om den över 50-åriga historian.

Tillväxtens tid

Satotukkus grossistverksamhet grundades år 1967 av Antero Lumivirta, som började med liten skala och principen ”en man och hans paketbil”. Bland de första produkterna fanns saltgurka och frukter. 

Verksamheten ökade snabbt till import och en större förmedlingsverksamhet riktad mot grossistföretag. På 1970-talet byggde man ett eget mogningsrum för bananer, som gjorde utbudet mångsidigare och bekräftade företagets plats på marknaden. På 1980-talet koncentrerades verksamheten på import och inhemska grönsaker.

Verksamheten stärks

År 1994 flyttade Satotukku från Helsingfors till Vanda. I och med EU-medlemskapet blev importen från andra länder till Finland lättare och konkurrensen hårdare. Man började leta efter mera kommersiell kraft från detaljhandeln. Efter ett avbrott på tiotals år började man år 1995 igen sälja produkter mot detaljhandeln. Redan inom en kort tid fick man riktigt goda erfarenheter, och därför har verksamheten utökats, så som den fortsätter att förstärkas än idag.

År 2002 förvärvade STC-koncernen Satotukku och Satotukku blev en del av den svenska koncernen STC Greenfood. Sommaren 2015 anskaffade Fidelio Capital koncernen, som numera drivs under namnet Greenfood, och som är en av Nordens största privata aktörer inom frukt- och grönsaksbranschen. Sedan December 2015 har Greenfood varit ägt av Nordic Capital.

Greenfood - stark verksamhet

 

Satotukku är en del av koncernen Greenfood, som är en stor privat nordisk medverkare inom frukt- och grönsaksbranschen. Koncernens huvudsakliga verksamhetsområden är grossisthandel, fresh cut -produkter och salladsbarsverksamhet. Greenfoods viktigaste marknadsområden är Finland och Sverige.

Greenfoods styrka ligger i tätt samarbete, effektiv inköpsverksamhet, lokal närvaro och innovationsförmåga. Vi har full koll på de senaste trenderna och kundernas behov. I bakgrunden ligger givetvis kärleken till livsmedel och särskilt passionen till frukt och grönsaker.  

Allt under samma tak

Greenfoods mål är att vara den ledande aktören inom frukt- och grönsaksbranschen också i framtiden. Greenfood satsar även i fortsättningen på planering av nyttiga, färdiga frukt- och grönsaksprodukter, som drivs av en stark underliggande trend av ökat hälsosamt ätande. Hos Greenfood finner du allt: frukt, grönsaker, fresh cut -produkter samt det populära salladsbar-konceptet.

Greenfood har sammanlagt cirka 650 anställda, varav cirka 200 arbetar i Finland. Satotukku sysselsätter 80 personer. Experten på fresh cut produkter, Salico i Juva, sysselsätter 99 personer och Picadeli salladsbar i Vanda sysselsätter 12 personer.

Greenfood Iberica i Spanien

Greenfoods egen upphandlande enhet, Greenfood Iberica, ser till att vi får färska produkter
av hög kvalitet också från Spanien. Läs mer!

Under söderns sol

Green Food Iberica är Greenfoods egna inköpscentral i Spanien. Greenfood Iberica letar efter de bästa lokala jordbrukarna och övervakar kvaliteten av produkterna på plats.

På vintern kommer till exempel vår isbergssallad samt våra paprikor, tomater och gurkor via Greenfood Iberica. På sommaren får vi allt från fräscha vattenmeloner till saftiga persikor från Spanien. Under hösten börjar den fantastiska spanska citrussäsongen. Greenfood Iberica har stor kunskap om den spanska marknaden och de bästa kontakterna till de lokala jordbrukarna, ett brett sortiment och effektiv logistik. Greenfood Ibericas viktigaste växande samarbetspartners finns i Murcia och Almeria, där den varma solen skiner året runt och plantagerna ger en riklig skörd.

Logistisk kompetens

Färska produkter av god kvalitet är nära vårt hjärta. På Greenfood Iberica är de experter på att hålla frukt och grönt fräscht efter skörden och på att transportera produkterna snabbt och smidigt. Tack vare Greenfood Ibericas utmärkta logistik får vi dagligen färska kvalitetsvaror till Satotukku.