Satotukku är expert på frukt och grönt

En professionell inom frukt och grönt känner till produkterna och skördesäsongerna, förstår vikten av egenkontroll samt hur frukterna och grönsakerna hanteras, presenteras och förvaras och hur matsvinnet hanteras.

Utöver produktkännedom är hanteringen av matsvinnet en central faktor. Rätt beställningsrytm och påfyllningsgrad minskar svinnet märkbart. Man bör beställa endast så mycket som man kan ställa fram i butiken. På det här sättet blir det säkert att produkten alltid håller hög kvalitet och är fräsch ända tills den köps av slutkonsumenten. Produktens kvalitet och färskhet garanteras även genom med att förvara produkten i rätt temperatur. En produkt som förvaras i för varmt är inte säljbar särskilt länge.

`Frukt och grönt´ -utbildning för kunder

Satotukku har en lång erfarenhet av undervisning inom frukt och grönt, och vi har redan i flera år utvecklat utbildning för våra kunder och samarbetspartners. Utbildningen motiverar och ger viktig information om produkterna. Vi går in på de olika skördesäsongerna och berättar om de bästa sätten att hantera matsvinn. Vi har kunskap om aktuella nyheter och trender inom branschen och är särskilt insatta i ekologiska och exotiska frukter.

Visste du?

Hög fiberhalt

I världen finns fler än 2 000 sorter av mango. En mogen mango känner du igen genom att känna på ytan. Om den ger efter lite när man trycker lätt på den, är den mogen. Färgen av mangons skal har ingen betydelse. En rå mango mognar i rumstemperatur inom cirka en vecka. Har du provat våra ätfärdiga Ready to eat-mangon?

Superfrukt

Hass-avokadon har ett skrynkligt skal och är den enda avokadosorten som ändrar färg från grön till brun då den mognar. Fetthalten i Hass-avokadon är mycket hög och den har en nötaktig smak. Avokadon innehåller rikligt med fleromättade fetter, vilket minskar halten av LDL-kolestorol i kroppen.

Förebygg etenskador

Eten är en färglös, sötdoftande gas, som bildas när växterna andas. Förebygg etenskador genom att hålla produkter som producerar eten och produkter som skadas av det på avstånd från varandra (t.ex. tomater och gurkor). Ta bort övermogna eller förstörda produkter direkt, eftersom de är den största orsaken till etenskador.

Oasens frukter

Färska dadlar innehåller niacin samt rikligt med vitamin A och B. Tack vare sin höga fetthalt ger dadlar en bra mättnadskänsla. Dadelpalmen är en av de äldsta odlade frukterna. Många palmer blir ofta äldre än 100 år och producerar ändå fortfarande frukter.

Nyttig

Ananas, dvs. talläpple (påminner om tallkottar) växer i marken. Ananassorten Supersweet är alltid grön till färgen, även då de är mogna och söta. Sälj inte en brun och mjuk ananas, eftersom den då smakar dåligt och är torr.

Styrkegrönsak

Grönkål innehåller mer C-vitamin än apelsiner! Den innehåller även mycket järn, kalcium och protein. Om man låter grönkålen frysa innan den skördas, blir dess smak mildare och sötare. Grönkål kan även skördas under ett snötäcke.

Låt oss planera tillsammans!

Satotukku är inte bara en leverantör av frukt och grönsaker, utan vi samarbetar tätt med våra kunder, och tillsammans kan vi skapa bättre och lönsammare frukt- och grönsaksavdelningar. Vi funderar tillsammans på hur butikernas kundgrupp ser ut, vilka produkter vi ska erbjuda dem och med hurdana produkter vi kan genomföra kampanjer.

Vi träffar kunderna regelbundet och uppdaterar planerna inför framtiden, samt går igenom vad som har lyckats och vad som fortfarande kan förbättras. Under året producerar vi åt våra kunden marknadsföringsmateria, nyhetsbrev och ger utbildning åt personalen. En kundrelation som byggts på en stabil grund växer och utvecklas från år till år.

Annika Hongell-Hakkarainen, Satotukku

Bekanta dig med våra produkter