Expert på frukt och grönt

Satotukku känner till och kan frukternas och grönsakernas resa från odlaren till butik. Färska och fräscha produkter är en hjärtesak för oss.

Frukt och grönt redan 50 år

Satotukkus mål är att erbjuda sina kunder landets bredaste utbud av färska grönsaker och frukter av hög kvalitet. Det har vi gjort i över 50 år redan - numera varje dag, dygnet runt. Hörnstenarna i vår verksamhet består av de bästa avtalsjordbrukarna, produkternas kvalitet, en obruten kylkedja, professionell inköpsverksamhet och kundtjänst.

2000

produkter

80

experter

3

verksamhetsställen

450

leveranser/dag

50

år

Livsmedel med kärlek

Satotukkus mission är att lyfta och diversifiera den finländska medvetenheten och konsumtionen av frukt och grönt. Denna föresats har lyckats enormt bra och arbetet fortsätter ännu. Vår målsättning är att kunna erbjuda kunderna kvalitet till konkurrenskraftiga priser.

Som Finlands största privata frukt- och grönsaksgrossist, har Satotukku alltid varit en av branschens mest uppskattade pionjärer. Utöver basprodukterna har Satotukku bred kunskap även inom ekologiska och specialfrukter. Satotukkus utmärkta produkter av hög kvalitet kommer från våra professionella avtalsjordbrukare såväl i Finland som utomlands. En viktig länk till utländska odlare är Greenfoods egen upphandlande enhet Greenfood Iberica.

Satotukku har koll på nyheter och trender

Satotukku har tiotals års erfarenhet av frukt och grönt, vi känner även till marknadens nyheter och trender. Vi har introducerat flera nya produkter på marknaden, bl.a. ett flertal exotiska frukter. Vår passion för livsmedel syns även i vårt egna varumärke Eden. Eden erbjuder konsumenterna enkelt och smidigt matiga sallader, fräscha fruktsallader och safter av bästa råvaror i färdiga förpackningar. Satotukku erbjuder ett brett urval av Eden frukter och grönsaker av hög kvalitet. Eden produkterna fås endast av Satotukku.

Titta på video

Allt började med saltgurka och frukt.

Satotukkus grossistverksamhet grundades år 1967 av Antero Lumivirta
Läs mer om den nära nog 50-åriga historian.

Tillväxtens tid

Satotukkus grossistverksamhet grundades år 1967 av Antero Lumivirta Han började småskaligt med principen ”en man och hans paketbil”. De första produkterna bestod av saltgurka och frukt. 

Verksamheten ökade snabbt till import och en större förmedlingsverksamhet riktad till grossistföretag. På 1970-talet byggde man ett eget bananmogningsrum, vilket diversifierade utbudet och befäste företagets plats på marknaden. På 1980-talet fokuserades verksamheten på import och inhemska grönsaker.

Verksamheten stärks

År 1994 flyttade Satotukku från Helsingfors till Vanda. I led med EU-medlemskapet blev importen fri till Finland, konkurrensen hårdnade och man sökte mer kommersiell kraft från detaljhandeln. Efter ett avbrott på tiotals år började man år 1995 återigen sälja produkter mot detaljhandeln. Inom en relativt kort tid fick man riktigt goda erfarenheter och verksamheten har stärkts och fortsätter att förstärkas än idag.

År 2002 förvärvade STC-koncernen Satotukku och Satotukku blev en del av den svenska koncernen STC Greenfood. Sommaren 2015 förvärvade Fidelio Capital koncernen, som numera drivs under namnet Greenfood och är en av Nordens största privata aktörer inom frukt- och grönsaksbranschen. Sedan december 2015 har Greenfood har ägts av Nordic Capital.

Greenfood - stark verksamhet

 

Satotukku är en del av koncernen Greenfood, som är en stor privat nordisk aktör inom frukt- och grönsaksbranschen. Koncernens huvudsakliga verksamhetsområden är grossisthandel, fresh cut produkter och salladsbar verksamhet. Greenfoods huvudsakliga marknadsområden är Finland och Sverige.

Greenfoods styrka ligger i tätt samarbete, effektiv inköpsverksamhet, lokal närvaro och innovationsförmåga. Vi har full koll på de senaste trenderna och kundernas behov. I bakgrunden ligger givetvis kärleken till livsmedel och särskilt frukt och grönt.  

Allt under samma tak

Greenfoods mål är att vara den ledande aktören inom frukt- och grönsaksbranschen även i framtiden. Greenfood satsar även fortsättningsvis på planering av nyttiga, färdiga frukt- och grönsaksprodukter som drivs av en stark underliggande trend av ökat hälsosamt ätande. Hos Greenfood finner du allt: frukt, grönsaker fresh cut produkter samt det populära salladsbar konceptet.

Greenfood har sammanlagt cirka 650 anställda, varav cirka 200 i Finland. Satotukku sysselsätter 80 personer. Experten på fresh cut produkter, Salico i Juva, sysselsätter 99 personer och Picadeli/Eden salladsbar i Vanda sysselsätter 12 personer.

Greenfood Iberica i Spanien

Greenfoods egen upphandlande enhet, Greenfood Iberica, ser till att vi får färska produkter
av hög kvalitet också från Spanien. Läs mer!

Under söderns sol

Green Food Iberica är Greenfoods egna inköpscentral i Spanien. Greenfood Iberica letar efter de bästa lokala jordbrukarna och övervakar kvaliteten av produkterna på plats.

Vi får till exempel våra isbergssallader, paprikor, tomater och gurkor från Greenfood Iberica på vintern. På sommaren får vi allt från fräscha vattenmeloner till smaskiga persikor från Spanien. Under hösten börjar den fantastiska spanska citrus säsongen. Greenfood Iberica har en stor kunskap om den spanska marknaden och de bästa kontakterna till de lokala jordbrukarna, ett attraktivt sortiment och en effektiv logistik. Greenfood Ibericas viktigaste växande samarbetspartners finns i Murcia och Almeria, där den varma solen skiner året runt och plantagerna ger en riklig skörd.

Logistisk kompetens

Färska kvalitetsprodukter är en hjärtesak för oss. På Greenfood Iberica är de experter på att hålla frukt och grönt fräscht efter skörd och att transportera produkterna snabbt och smidigt. Tack vare Greenfood Ibericas utmärkta logistik får vi färska kvalitetsvaror till Satotukku dagligen.