Ajankohtaista

12.3.2024

Eksoottisemmista eksoottisimmat

Kaakaopuun hedelmä

Kaakaopuut ovat kotoisin Amazonin sademetsistä, mutta niitä viljellään trooppisilla alueilla. Kypsä kaakaopuu tuottaa hedelmää pitkänomaisissa kaakaopalkoissa jopa 70 hedelmää vuodessa. Palkojen väri vaihtelee kirkkaan keltaisesta syvän purppuraan. Ne kypsyvät alle kuudessa kuukaudessa jopa 35 cm pitkiksi ja keskeltä 12 cm leveiksi. Jokaisessa palkossa on 20–60 siementä eli kaakaopapua.

Miten kaakaohedelmää syödään? Tee hedelmän kuoreen varovasti veitsellä viilto pitkittäin ympäri, mutta ei niin syvälle, että se vahingoittaisi sisällä olevia siemeniä. Kun hedelmä on avattu, näet valkoisen massan, joiden sisällä ovat kaakaosiemenet. Kaakaohedelmän valkoinen hedelmäliha on syötävää ja sillä on makea, hieman hapan maku. Voit syödä lihan suoraan, mutta älä pureskele siemeniä, kosksa ne ovat kovia ja niitä käytetään kaakaon valmistukseen.

Carob

Carob eli Johanneksen leipäpuu on kotoisin Välimeren ja Lähi-idän alueelta. Carob-puu tuottaa palkoja, jotka sisältävät makeaa massaa ja kovia siemeniä. Carobin maku muistuttaa hieman kaakaojauhetta, mutta se on luonnostaan makeampi eikä yhtä kitkerä kuin suklaa. Kypsä carobin palko on tummanruskea, hieman kiiltävä ja joustava painettaessa. Carob on terveellinen lisä ruokavalioon. Ne ovat erityisen arvostettuja niiden kuitu-, mineraali- ja antioksidanttipitoisuuksien vuoksi.

Huuhtele palko ja avaa se käsin taivuttamalla tai veitsellä varovasti pituussuunnassa auki. Sisällä oleva makea massa on syötävää ja sen voi kaapia esimerkiksi lusikalla. Siemeniä ei syödä. Makean massan voi syödä sellaisenaan välipalana tai lisätä mm. smoothieihin, jogurttiin tai panna cottaan makua tuomaan. Voit myös syödä carobin kokonaisena kuin suklaapatukan, mutta varo silloin kovia siemeniä. Puraise vain pieni pala kerralla, jolloin näet missä siemen on.

Jakkihedelmä

Jakkihedelmä eli jackfruit on kotoisin Aasiasta ja on maailman suurin puussa kasvava hedelmä, painaen jopa 55 kg.

Jakkihedelmä sisältää lateksia, joka on tahmeaa ja voi tarttua ihoon ja keittiövälineisiin. Ennen jakkihedelmän käsittelyä, käsiin ja leikkausvälineisiin kannattaa levittää öljyä (esim. ruokaöljyä). Öljy estää lateksin tarttumisen ihoon ja helpottaa sen poistamista. Leikkaa hedelmän ulkopinta varovasti pois. Jakkihedelmän sisällä on sekä hedelmälihan paloja, että kovia siemeniä. Erota hedelmälihan osat varovasti ja poista siemenet. Raakana hedelmäliha on miedon makuinen ja sopii lihan korvikkeeksi. Kypsänä hedelmäliha on mehevä ja makea. Älä syö siemeniä. Jakkihedelmä on terveellinen sisältäen runsaasti C-vitamiinia, magnesiumia, rautaa ja kalsiumia.